Wederom heeft de bestuursrechter vergunningen vernietigd die Van der Schans nodig heeft voor de verlengde stallen aan de Molenstraat. Dit betreft zowel de vergunning voor het verlengen van de stallen aan de Molenstraat 37 in Hurwenen als de of/of-vergunning waarbij de ondernemer ook mag kiezen voor alleen 3.396 geiten ouder dan 1 jaar.
Het vernietigen van die vergunningen betekent in feite dat de verlenging van de stallen illegaal is. Wij zijn het college van B&W en de gemeenteraad dankbaar dat de acties van ODR tot nu toe actief ondersteund worden. De geitenhouder krijgt zeer frequent bezoek van de Omgevingsdienst.
Dit past geheel bij hetgeen geschreven is in Raadinformatiebrief van 16-01-21: “strikte toezicht en handhaving moet eraan bijdragen dat de geitenhouder aan alle regels uit de vergunningen blijft voldoen”. Met de vernietiging van deze vergunningen, willen we het College en de Raad vragen hier wederom uitdrukking aan te geven.
Voor uitspraken zie:
Wij zijn zeer benieuwd naar de acties van het bevoegde gezag!
Een korte geschiedenis van dit hele proces
2018
Tijdens de bijeenkomst in december 2018 met omwonenden in de Parel over de vergunning voor de Giga Geitenstal op HC de Jonghweg ongenummerd, kondigt de wethouder aan dat de gemeente aan Van der Schans een vergunning moet geven voor de verlenging van de stallen op Molenstraat 37 met een extra 65 meter. Dit zou omwille van dierenwelzijn en bovendien “milieu neutraal” zijn. De omgeving zou niet extra hinder ondervinden.
De Stichting Gezond & Fris en omwonenden maken bezwaar tegen deze vergunning uit 2018 en tonen aan dat de vergunning meer hinder meebrengt en zeker niet milieu-neutraal is; de gemeente volgt dus de verkeerde (verkorte) procedure. Van der Schans is inmiddels al gestart met bouwen. Via een voorlopige voorziening wordt de bouw stilgelegd. Daarna bevestigt het rapport van ingenieursbureau Witteveen+Bos dat het geen milieu-neutrale wijziging betreft. De gemeente geeft ons gelijk en herroept de vergunning.
Voor de verlenging van de stallen dient Van der Schans vervolgens een nieuwe aanvraag in waarvoor de uitgebreide procedure voor niet-milieuneutrale wijzigingen geldt. In de zienswijzen op de concept-vergunning stellen de Stichting en omwonenden dat daar veel mis mee is. Met enige aanpassingen verleent de gemeente de vergunning in juli 2021. Daartegen stellen de Stichting en omwonenden beroep in: het onderdeel geluidshinder is onjuist, de M.E.R.-beoordeling is onvolledig en de uitbreiding van de stallen betekent dat er meer dieren gehouden kunnen gaan worden. De rechtbank bevestigt dat er in elk geval op het onderdeel geluid aanvullend onderzoek nodig is en dat de voorschriften aangepast dienen te worden.
Gewijzigde veebezetting
In september 2021 verleent de gemeente weer een vergunning voor Molenstraat 37, nu voor een gewijzigde veebezetting: de opfokgeiten worden ingewisseld voor (een lager aantal) melkgeiten. Dit zou milieu-neutraal moeten zijn ten opzichte van de (bestreden) vergunning van juli 2021. Ook hier stellen de Stichting en omwonenden beroep tegen in.
Om beide vergunningen ook voor de Wet natuurbescherming (Wnb) mogelijk te maken, meldt Van der Schans aan de provincie dat hij stikstofrechten van H.C. de Jonghweg 12 tijdelijk wil laten leasen door Molenstraat 37. De provincie verleent de vergunning daartoe in januari 2022. Stichting Dorp en Landschap gaat hier tegen in beroep.
Om de bouw stil te leggen, dient Stichting Dorp en Landschap bij de provincie twee keer een handhavingsverzoek in. De provincie wijst de verzoek af; de Stichting stelt daartegen beroep in.
Reparatiebesluit van de gemeente Maasdriel
Om de geluidsvoorschriften in orde te maken, neemt de gemeente in juni 2022 een reparatiebesluit. Ook daartegen wordt beroep aangetekend.
Begin 2024 lopen inzake Molenstraat 37 de volgende beroepen bij de rechtbank Gelderland:
- de vergunning voor de verlenging van de stallen (omgevingsvergunning van juli 2021);
- de of/of-vergunning voor de verschillende geitenmixen omgevingsvergunning van juli 2021);
- het reparatiebesluit inzake het geluid (besluit van juni 2022);
- het leasen van stikstofrechten (Wnb-vergunning van januari 2022);
- het besluit tot afwijzing van de handhavingsverzoeken tot stillegging van de bouw
De stallen zijn ondertussen volledig afgebouwd en zelfs in gebruik genomen, terwijl de vergunningen niet onherroepelijk zijn. Van der Schans is daar voor eigen rekening en risico wel vanuit gegaan.
Op 4 en 5 januari 2024 volgen de uitspraken van de Rechtbank Gelderland:
- de vergunning voor de verlenging van de stallen: wordt vernietigd;
- de of/of-vergunning voor de verschillende geitenmixen: wordt vernietigd;
- het reparatiebesluit inzake het geluid: wordt vernietigd;
- de Wnb-vergunning voor het leasen van stikstofrechten: wordt vernietigd;
- het besluit tot afwijzing van de handhavingsverzoeken tot stilleggen van de bouw: wordt vernietigd maar de rechtsgevolgen blijven in stand.
Kortom: de Stichtingen en omwonenden krijgen in alle zaken gelijk en na 5 jaar is er nog steeds geen wettelijke basis om de stallen uit te mogen breiden en met de geitenmix te mogen variëren.
Hoe nu verder?
De stallen die reeds verlengd zijn, zijn nu illegaal. Van der Schans heeft willens en wetens het risico genomen om deze voor eigen rekening te realiseren.
Inmiddels hebben we het College en de Gemeenteraad verzocht om met deze besluiten van de rechter in de hand over te gaan tot handhaving. Hiermee wordt recht gedaan niet alleen aan de bezwaarmakers maar aan alle burgers die zich aan vergunning en wet houden.
Inmiddels hebben we het College en de Gemeenteraad verzocht om met deze besluiten van de rechter in de hand over te gaan tot handhaving. Hiermee wordt recht gedaan niet alleen aan de bezwaarmakers maar aan alle burgers die zich aan vergunning en wet houden.